Katoenen mondkapjes kopen

Het straatbeeld in Nederland en andere landen ter wereld is flink veranderd ten opzichte van 2019. Op meerdere plekken is het sinds midden 2020 verplicht om een mondkapje te dragen. Daarmee moeten we er samen voor zorgen dat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden. Een mondmasker helpt voornamelijk om druppels met bacteriën die de drager produceert tegen te houden. De kans is groot dat je al over een of meerdere mondkapjes beschikt. Is dat nog niet het geval en wil je eerst nog meer weten over verschillende soorten mondmaskers? Lees dan vooral even verder.

Bij het kopen van een mondkapje heb je namelijk de keuze uit katoenen mondkapjes en kapjes voor eenmalig gebruik. Met oog op het milieu is het aan te raden om voor een katoenen mondmasker te gaan. Dit soort stoffen mondkapjes kopen is heel eenvoudig en kun je bij Draageenmondkapje.com doen. De meeste katoenen kapjes hebben een vakje voor het toevoegen van een filtertje, zoals keukenpapier of een andere stof voor extra bescherming. Als er iets is dat dit jaar scoort in de economie, zijn het wel katoenen mondkapjes met leuke prints. Een ander voordeel van dit soort stoffen exemplaren is dat je er eentje uit kunt kiezen die bij jouw stijl past. Daarmee wordt zo’n mondmasker bijna een soort fashion item!

Waarom een katoenen mondkapje kopen?

Er is een aantal redenen waarom je een katoenen mondkapje zou moeten kopen. Het grootste voordeel is dat je dergelijke mondmaskers meerdere keren kunt gebruiken. Een stoffen mondmasker van katoen kun je namelijk gewoon in de wasmachine doen! Dat is ideaal, want op die manier help je een handje mee aan het milieu én ben je geen tientallen euro’s kwijt aan elke keer nieuwe mondmaskers kopen. Natuurlijk zijn wegwerp mondkapjes eenvoudig om te kopen en te dragen; wanneer je even niets anders hebt zijn dit soort mondmaskers ideaal. Ze zitten comfortabel en zorgen ervoor dat je zelf niets kunt verspreiden.

Maar: wil je liever voor een tof exemplaar gaan dat je meerdere keren kunt dragen? Dan zit je met een katoenen masker helemaal goed. Katoenen mondkapjes kopen is net zo eenvoudig als kapjes voor eenmalig gebruik. Je kunt er alleen veel langer van genieten! In dat geval kun je net zo goed meteen voor een kapje gaan met een leuke print. Leuke mondkapjes kopen doe je tegenwoordig bij diverse webwinkels en bedrijven, waaronder op Draageenmondkapje.com. Er zijn ontzettend veel stijlen, prints en kleuren katoenen mondmaskers te koop. Dat betekent dat je voor iedere look een ander mondkapje kunt dragen!

Hoe was je een katoenen mondkapje met wasmachine?

Het grote voordeel van een katoenen mondkapje kopen is dus dat je de stof gewoon kunt wassen wanneer het materiaal vies of nat is. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen zodat er geen bacteriën in de stof blijven zitten. Er wordt zelfs aangeraden om een kapje na ieder gebruik in de wasmachine te gooien. Hierbij geldt dat je een katoenen mondkapje voor ongeveer maximaal vier uur mag dragen. Tussendoor houd je het masker zoveel mogelijk op je gezicht. Moet je het mondmasker toch even af doen? Zorg er dan altijd voor dat je handen schoon zijn. De kans is groot dat je met je handen en vingers van alles hebt aangeraakt in de tussentijd. Die handen gebruik je vervolgens om het kapje weer op te zetten. Je raadt het misschien al wel: mocht het virus aan je handen zitten dan krijg je het binnen no time bij je mond of neus. Dat is niet de bedoeling. Stop daarom altijd een flesje anti-bacteriële gel in je tas wanneer je op stap gaat.

Maar hoe was je een katoenen mondkapje nou precies? Het voordeel van katoen als stof is dat het tegen hoge temperaturen kan. Virussen en bacteriën worden gedood bij hoge temperaturen; dus dat komt goed uit. Vaak staat er op het etiket van het katoenen mondkapje aangegeven op welke temperatuur deze kan worden gewassen. Zo weet je zeker dat jouw masker heelhuids uit de wasmachine komt en je deze weer schoon en zorgeloos kunt dragen. Sommige mondmaskers kunnen zelfs in de droger!

Kun je een katoenen mondkapje zonder wasmachine wassen?

Ja, dat kan zeker. Ben je een paar dagen weg en beschik je niet direct over een wasmachine om het katoenen mondkapje in te wassen? No worries: mocht er een gasfornuis in de buurt zijn dan kun je het kapje ook vijf minuten laten koken in een pan. Op die manier worden de bacteriën in het kapje ook gedood. Hier heb je een pan, een flinke hoeveelheid water, wat zeep of wasmiddel en een gasfornuis voor nodig. Volg daarna de volgende stappen en je masker is weer zo goed en fris als nieuw. Controleer voordat je onderstaande stappen volgt, wel even het etiket van jouw mondmasker.

  • Breng de pan met water aan de kook en leg het mondkapje erin.
  • Doe er wat wasmiddel of zeep bij.
  • Laat het geheel vijf minuten (of langer) koken.
  • Laat het kapje drogen aan de lucht in een ruimte waar je verder niet komt.
  • Stop het schone en droge mondmasker in een afsluitbare plastic zak totdat je het weer gaat gebruiken.

Wanneer je ook geen fornuis in de buurt hebt, maar wel je mondkapje wilt verfrissen, is het aan te raden om met een waterkoker aan de slag te gaan. Laat een flinke bak water koken en leg je mondmasker in een pan of schaal. Vul vervolgens de pan of schaal met het gekookte water en laat je mondmasker even weken. Op die manier worden de aanwezige bacteriën door het gekookte water ook gedood. Natuurlijk is een wasbeurt in de wasmachine of een kokende pan water meer aan te raden, maar op deze manier heb je in ieder geval iets.

Beschermt een katoenen mondkapje mij tegen het coronavirus?

Het is goed om te weten dat een mondkapje van katoen bedoeld is om anderen te beschermen tegen bacteriën en eventuele virussen, waaronder het coronavirus. Het coronavirus wordt namelijk verspreid door druppels die uit je mond komen. Bij hoesten, niezen of zelfs ademen komen deze druppels vrij. Wanneer je een katoenen mondkapje draagt worden deze druppels zo goed als mogelijk tegengehouden. Katoenen mondmaskers vallen net als de wegwerp mondmaskers onder de niet-medische mondkapjes. Niet-medische kapjes zijn maskers die niet jou maar de ander beschermen. De stof en/of het filter zorgt ervoor dat je zelf geen bacteriën verspreidt. Medische mondkapjes hebben als grootste doel om de drager te beschermen.

Daarom zien we bijvoorbeeld dat mensen in de zorg juist medische mondmaskers dragen. Deze mondmaskers worden ook wel FFP2 maskers genoemd. Dat zijn beschermende maskers die bedoeld zijn voor mensen die met coronapatiënten werken. Omdat zij nauw in contact komen met mensen die het virus dragen is het van groot belang dat ze goed beschermd worden. Wanneer je in de trein zit of op een openbare plek bent waar een mondkapje verplicht is, is het makkelijker om afstand van anderen te houden dan dat een zorgverlener dit kan. De anderhalve meter moet namelijk waar dat kan gewoon nog gehanteerd worden. Daarom is het belangrijk dat de medische mondkapjes voor medisch personeel en mensen in de zorg bewaard blijven. Dit is ook de reden waarom de Nederlandse overheid besloten heeft om een niet-medisch exemplaar verplicht te laten zijn en niet een medisch mondmasker. Een tekort aan medische mondkapjes zou voor de zorg enorm onhandig zijn. Let daarom altijd goed op dat je een niet-medisch mondmasker koopt en draagt.

Moet ik een filter gebruiken bij een katoenen mondkapje?

Een groot deel van de katoenen mondkapjes die je kunt kopen hebben een extra inkeping in de stof waar je een extra filter in kunt plaatsen. Een filter in je kapje dragen is niet verplicht, maar kan wel voor extra bescherming zorgen. Sommige stoffen mondkapjes beschikken al over een filter (dat mee wordt geleverd) en bij anderen is het voldoende om zelf een stukje extra stof of een keukenpapiertje in de inkeping te plaatsen. Je kunt ook een stuk van een koffiefilter knippen en gebruiken als filter. Zorg er in ieder geval voor dat je dit filter regelmatig vervangt voor een nieuw stuk stof. Op die manier weet je zeker dat je over extra goede bescherming beschikt.

Er zijn ook talloze katoenen mondkapjes die niet over zo’n filtervakje beschikken. Bij deze mondmaskers is de stof dikker en/of kwalitatief beter en daardoor meer geschikt om zonder filter te dragen. Je moet in je achterhoofd houden dat een extra filter net wat meer bescherming biedt, maar dat het dragen van een katoenen mondkapje ook goed genoeg is. Er wordt niet gecontroleerd op wat voor een katoenen mondkapje je draagt, wel of je het draagt. Daarom kun je ook gewoon zelf aan de slag gaan met een stuk katoen, elastiek en een dosis creativiteit. Het voordeel hiervan is dat je precies het product kunt maken dat bij jouw stijl past.

Hoe lang gaat een katoenen mondkapje mee?

Katoen is een materiaal dat heel duurzaam is. Katoenen kleding wordt bijvoorbeeld niet voor niets gezien als duurzaam verantwoord. Dat geldt ook voor kapjes die gemaakt zijn van deze stof. Katoenen mondkapjes kunnen zolang ze mooie blijven en lekker blijven zitten worden gebruikt. Hierbij is het dus wel van groot belang dat je het stoffen masker regelmatig in de wasmachine gooit of een flinke wasbeurt geeft. Zo blijft het mondkapje mooi en helemaal fris en kun je er nog jaren van genieten. Dit betekent overigens niet dat je maar één katoenen mondkapje hoeft aan te schaffen. Wanneer je regelmatig in het openbaar vervoer zit of op plekken komt waar gezichtsbescherming verplicht is, is het aan te raden om meerdere katoenen mondkapjes te hebben.

Op die manier kun je gemakkelijk switchen naar een nieuwe wanneer je nog geen mogelijkheid hebt om je katoenen mondmasker te wassen. En zeg nou zelf: het is stiekem ook best wel leuk om meerdere katoenen mondkapjes te hebben. Zo kun je bij iedere outfit een ander kapje dragen! Wat dat betreft is het mondkapje dit jaar echt een soort fashion item geworden. We zien het bijna al als een soort extra accessoire naast sieraden, tassen, sjaals en meer. Kortom: het kopen van meerdere stoffen exemplaren is zeker aan te raden. Gelukkig zijn katoenen mondmaskers niet duur en heb je voor een lage prijs al een hele voorraad aangeschaft.

Leuke mondkapjes kopen: katoenen mondkapjes

Last but not least: waar wegwerp mondmaskers vaak een nogal saai en steriel uiterlijk hebben, kun je met een katoenen mondkapje alle kanten op. Dat is precies wat er zo leuk is aan dit soort stoffen mondmaskers. Stoffen kapjes kopen is daarom alleen al veel leuker dan het aanschaffen van wegwerp exemplaren. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit een leuke effen kleur: ga bijvoorbeeld voor een rood mondkapje of voor een zwart varriant. Er is in iedere kleur wel een mondmasker te verkrijgen! De zwarte variant is altijd een goed idee; deze kun je in diverse looks en outfits combineren. 

Ga je liever voor een vrolijke print? De keuze is enorm op het gebied van geprinte mondkapjes. Wat dacht je van een kapje met stippen of wellicht één met een bloemetjesprint? Of ga je liever voor een boho print, een mondkapje met batik of een grafische print? Wat ook helemaal hip is zijn mondkapjes met dierenprint. Kies bijvoorbeeld voor een tijgerprint of zebraprint mondmasker en je hebt een hele stoere en hippe toevoeging aan je dagelijkse look. Kortom: voor welke print je ook gaat; er is voor iedere smaak en stijl wel een passend katoenen masker te vinden. Misschien moet je in het begin even wennen aan het dragen van een mondmasker. Nadat het kapje op je gezicht zit, zul je zien dat dat best snel went. Katoenen mondkapjes zitten namelijk comfortabel en hebben een ademend karakter. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je benauwd wordt of dat de stof niet lekker aanvoelt aan je huid. Heb je interesse in het kopen van katoenen mondmaskers? Check dan direct ons aanbod en laat je verrassen door het assortiment katoenen mondkapjes.