Wegwerp mondkapjes kopen

Kijk je om je heen in een grote stad of op een treinstation dan valt het al gauw op dat veel mensen wegwerp mondkapjes dragen. Sinds 1 juni 2020 is het op sommige plekken in Nederland, waaronder in het openbaar vervoer en op Schiphol Airport, verplicht om een mondmasker te dragen. Dit moet in verband met het coronavirus; een mondmasker helpt hierbij om verspreiding van het virus tegen te gaan. Kijken we naar een jaar eerder, de zomer van 2019, dan kon je je toentertijd waarschijnlijk niet voorstellen dat je een jaar later een kapje zou dragen. Toch is het tegenwoordig niet anders en is het handig om voor de zekerheid een kapje mee te nemen wanneer je op pad gaat.

Wegwerp mondkapjes zijn ideaal om in je rugzak of zak te stoppen. Het grote voordeel van dit soort mondmaskers is dat ze goedkoop zijn. Houd er wel rekening mee dat dit soort wegwerp maskers per stuk veel duurder zijn dan wanneer je ze in een batch scoort. Het is sowieso wel handig om meerdere van dit soort wegwerp mondkapjes te hebben, omdat je ze zoals de naam het al zegt eenmalig gebruikt. Twijfel je nog over het kopen van een katoenen mondkapje of een 3 laags wegwerp? Hieronder lees je meer over wegwerp mondkapjes.

Waarom een 3 laags wegwerp mondkapje kopen?

Er is een aantal redenen om altijd een paar 3 laags wegwerp mondkapjes in huis te hebben. De grootste reden is natuurlijk dat je actief helpt aan het niet verder verspreiden van het coronavirus. Je kunt het virus namelijk ook meedragen zonder dat je er iets van merkt. Daarom is het voor de zekerheid altijd een prettig idee dat je op plekken waar je dicht op anderen zit of staat, zoals het openbaar vervoer, een kapje moet dragen. Een wegwerp mondkapje is ideaal, omdat je deze maskers na gebruik direct weg kunt gooien. In verband met hygiëne draag je een mondmasker gemiddeld vier uur. Wanneer het masker vies of nat is geworden, is het aan te raden om het kapje te vervangen. Vieze wegwerp mondkapjes hoef je niet met je mee te dragen, maar kun je meteen weggooien. Dat scheelt weer een vies masker in je tas of zak.

Natuurlijk is een katoenen mondkapje ook aan te raden, omdat je deze gewoon kunt wassen na gebruik. Toch geldt voor katoenen mondmaskers ook om er meerdere aan te schaffen; helemaal wanneer je er een dag of meerdere dagen op uit gaat. De kans is namelijk groot dat je niet overal direct je mondmasker na 4 uur gebruik kunt wassen. Hoe leuk een katoenen exemplaar met print ook staat; in dat geval is een 3 laags wegwerp mondkapjes eigenlijk net zo handig. Let er wel altijd op dat je een wegwerp mondkapje daadwerkelijk in de prullenbak of bij het afval gooit. In de natuur en op de straten worden steeds vaker mondmaskers gespot. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een gedragen kapje gooi je gewoon bij het restafval.

Wegwerp mondkapjes zijn goedkoopste 

Wat ook heel prettig is aan wegwerp mondkapjes is dat ze niet duur zijn. Hierbij zul je zien dat des te meer je aanschaft, des te goedkoper de kapjes worden. Daarom kun je beter één batch met meerdere exemplaren aanschaffen dan iedere keer één losse kopen. Dat scheelt je uiteindelijk veel geld. Bij Draageenmondkapje.com koop je dergelijke wegwerp bundels al in batches tot wel 5000 stuks. Op die manier weet je zeker dat je altijd een kapje achter de hand hebt. Dergelijke aantallen zijn ook ideaal voor bedrijven en ondernemers die meerdere beschermingsmiddelen nodig hebben voor bijvoorbeeld hun medewerkers. Met dit soort mondmaskers die je weg kunt gooien ben je altijd het goedkoopste uit.

Wat betreft de kwaliteit mag je er vanuit gaan dat je die drie tot vier uur kunt dragen. Binnen deze tijd filteren ze uitgeademde lucht. Dat betekent dat dit soort mondkapjes altijd anderen beschermen voor jouw adem en vochtdeeltjes. Uit onderzoek blijkt dat mondmaskers het grootste deel van de vochtdeeltjes die vrijkomen met ademen en hoesten tegenhouden. Zo zorg je er dus voor dat je anderen niet besmet. Wanneer iedereen een mondmasker zou dragen, is de kans dus aanzienlijk kleiner dat het coronavirus verspreid wordt. Uiteraard moeten hierbij nog wel andere regels omtrent hygiëne gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om je handen meerdere keren op een dag te desinfecteren. Ook helpt het om anderhalf meter afstand te houden – ook wanneer je een mondmasker draagt.

Zijn wegwerp mondkapjes medisch goedgekeurd?

Wegwerp mondkapjes vallen net als katoenen mondkapjes onder niet-medische mondkapjes. Veel mensen vragen zich af waarom ze verplicht zijn om een kapje te dragen dat niet medisch is. De uitleg hierboven is een duidelijk antwoord daarop: waar medische maskers bedoeld zijn om de drager te beschermen tegen virussen is het niet-medische exemplaar bedoeld om zelf geen virussen te verspreiden. Kortom: het niet-medische mondmasker heeft dus zeker een goede functie, helemaal wanneer iedereen het masker draagt. Wanneer je in een ruimte bent waarin iedereen een kapje op heeft, is de kans klein dat je besmet wordt met het coronavirus. De uitgeademde lucht wordt namelijk bij iedereen gefilterd.

Er is een duidelijke reden aan te wijzen waarom we geen medische maskers dragen. Dat is omdat deze bewaard moeten worden voor mensen met een beroep in de zorg of een ander beroep waarbij ze te maken krijgen met mensen die het coronavirus hebben. Zij moeten worden beschermd voor het virus met behulp van een medisch mondkapje. Medische mondmaskers filteren namelijk wel de lucht die wordt ingeademd. Dat is belangrijk voor mensen die bijvoorbeeld coronapatiënten verzorgen en daardoor altijd dicht in de buurt zijn van mensen met het virus. Zolang er geen massaproductie is van medische mondkapjes blijven deze bedoeld voor mensen in de zorg. Zorg er dus voor dat je een niet-medisch kapje aanschaft. Wegwerp mondkapjes vallen daaronder.

Waar koop ik dit soort wegwerp mondkapjes?

Dit soort eenvoudige wegwerp mondkapjes kun je vandaag de dag bijna overal aanschaffen. Het is bijzonder hoe de economie werkt in een crisis als deze; ook bij Draageenmondkapje.com kun je terecht voor een of batches maskers die je mag dragen. Verwacht niets spectaculairs van een wegwerp mondkapje. Ze zien er namelijk vrijwel allemaal hetzelfde uit: steriele witte met blauwe stukjes stof die je met een elastiek of touwtje achter je oren vast kunt maken. Het feit dat je geen keuze hebt uit diverse kleuren en prints, zoals wel het geval is bij katoenen mondmaskers, is eigenlijk alleen maar fijn. Dat scheelt je namelijk heel wat keuzestress! Een groot deel van de Nederlanders draagt wegwerp mondkapjes, dus je ziet er wat dat betreft allemaal hetzelfde uit.

Wil je liever toch even uitpakken met je look en ben je op zoek naar een modieus exemplaar? In dat geval kun je het beste gaan voor een katoenen mondkapje. Je kunt hierbij overigens ook zelf aan de slag gaan. Met een stuk katoen met een print naar keuze, elastiek en een beetje creativiteit heb je binnen no time je eigen masker gemaakt. Het maken van je eigen kapje is heel eenvoudig en is zo gebeurd. Ga je liever voor een wegwerp mondkapje dan raden we aan om een heel pakket aan te schaffen. Neem er altijd meerdere mee wanneer je op pad gaat met de trein of de bus en je zit nooit verlegen om bescherming. Dat scheelt je een bekeuring en in het ergste geval ook een hardnekkig virus.

Hoe draag je een wegwerp mondkapje?

Wanneer je nog helemaal niet gewend bent met het dragen van een masker kan het best even wennen zijn in het begin. Misschien voel je het aan het einde van de dag nog op je gezicht zitten. Het is net als bij andere dingen die je op je hoofd of gezicht draagt een kwestie van wennen. Mensen met een bril herkennen dit misschien wel; ook een bril is een extraatje op je gezicht waar je misschien aan moest wennen in het begin. Het is aan te raden om voordat je je mondkapje opzet altijd eerst je handen te wassen en te desinfecteren. Op die manier raak je het product aan met schone vingers. Gebruik hierbij alleen het elastiek of de touwtjes om je mondmasker op te zetten. 

Raak tijdens het opzetten en afzetten in ieder geval niet het masker zelf aan en vermijd altijd de binnenkant van het masker. De binnenkant is immers de plek waar je ademt en wat je neus en mond aanraakt. Mocht je toch ergens het virus aan je handen hebben gekregen dan kun je het op die manier alsnog binnen krijgen. Een herbruikbaar masker was je altijd na gebruik – op minstens 60 graden. Bij een wegwerp mondkapje heb je alleen een prullenbak of vuilniszak nodig. Dat kapje gooi je namelijk gemakkelijk weg – gewoon in een prullenbak in de buurt. Dit mag en kan zeker een prullenbak op straat of in de openbare ruimte zijn. Het gaat erom dat je het item in ieder geval weg gooit en niet op straat of in het openbaar vervoer laat liggen.

Is een mondkapje – wegwerp of herbruikbaar – verplicht?

Het is opvallend dat je in Nederland op de meeste plekken geen kapje hoeft te dragen. Kijken we namelijk naar andere landen waar dan ook ter wereld dan zien we dat mondkapjes verplicht zijn. Ga je bijvoorbeeld naar Duitsland, Griekenland of België dan moet je een masker dragen in openbare ruimtes, zoals winkels, bioscopen en hotels. Ook is gezichtsbescherming verplicht in het openbaar vervoer en taxi’s. In Nederland is het iets minder streng wanneer het om mondmaskers gaat. Je mag er natuurlijk altijd één dragen als je dat wilt. Loop je een middag door een grote stad zoals Amsterdam of Utrecht dan zul je ook zien dat er best wat mensen zijn die een mondkapje dragen. Toch is het goed om te weten dat een mondmasker op de meeste plekken in Nederland niet verplicht is.

Waar moet je in Nederland dan wel een mondmasker dragen? In het openbaar vervoer is een mondkapje verplicht. Dat betekent dat je in de trein, in de taxi, in de tram en in de bus een kapje moet dragen. Ook is het verplicht om in een vliegtuig een mondkapje op te zetten. Op Schiphol word je sinds september daarnaast geacht om gezichtsbedekking te dragen. Dit zijn allemaal plekken waar veel mensen in één ruimte zijn en waar niet altijd anderhalf meter afstand gehouden kan worden. Er is een tijdje een proef geweest in Amsterdam en Rotterdam waar op bepaalde locaties een mondkapje verplicht was. Sinds september 2020 is het in deze steden niet meer verplicht. In deze lijst van het Parool zie je de meest recente regels omtrent het dragen van een mondkapje in andere landen in Europa.

Algemene tips dragen van een wegwerp mondkapje

Kort samengevat is er een aantal tips die je op kunt volgen voor het dragen van een wegwerp mondkapje en katoenen exemplaren. Volg onderstaande tips op en je weet zeker dat je goed beschermd voor anderen de deur uit kunt gaan:

  • Ga altijd voor een niet-medisch exemplaar. Hierbij kan je zelf kiezen tussen een wegwerp mondkapje of een katoenen versie.
  • Draag nooit te lang hetzelfde mondmasker. Gooi een wegwerp mondkapje na drie tot vier uur weg. Een katoenen exemplaar kan je na gebruik wassen.
  • Controleer het kapje altijd voordat je hem opzet. Is het product schoon en heel? Zo ja, dan is het veilig om het mondmasker te dragen.
  • Was en desinfecteer je handen voordat je het kapje op gaat zetten.
  • Let erop dat je je mondkapje zelf niet aanraakt bij het opzetten ervan. Gebruik daarvoor het elastiek of de touwtjes.
  • Plaats het kapje altijd helemaal over je mond én over je neus. Het is niet de bedoeling dat je het masker alleen over je mond draagt, zoals sommige mensen dat wel eens doen.

Op Draageenmondkapje.com vind je een groot assortiment wegwerp mondkapjes voor ieder budget.